Tennis bij winterse omstandigheden

Bij winterse omstandigheden zal de baan situatie in de gaten worden gehouden door het bestuur en zullen updates over restricties op de website worden vermeld. Bij TV Sparta hanteren we 3 verschillende scenario's:

Bij vorst: lekker spelen
Bij vorst en geen sneeuw op de banen kan er zonder problemen gesport worden op kunstgras tennisbanen. De vezel in de zand-ingestrooide kunstgrasvelden bij Sparta is op polyethyleen basis, deze kunststof is goed bestand tegen temperaturen tot -25 graden Celsius. Het sportveld wordt door betreding bij vorst dus niet beschadigd. De toplaag bij de zand gevulde banen wordt door de vorst wel hard, dit kan extra blessure gevaar voor de spelers opleveren. Door de vorst komt er een witte laag rijp over het kunstgras, de belijning op zand-ingestrooide systemen is dan zeer slecht zichtbaar.

Bij sneeuw:
Het is niet toegestaan om eigenhandig zonder medeweten en/of begeleiding van een lid van de Onderhoudscommissie of Bestuur eigenhandig de banen sneeuwvrij te maken. De sneeuw kan eventueel met een kunststof of houten sneeuwschuiver verwijderd worden. Het is raadzaam om de sneeuw in de uitlopen van het veld te laten liggen, want anders verdwijnt er teveel zand met de sneeuw. Als het later gaat dooien kan het zand weer terug geveegd en gesleept worden. Er bestaat echter wel een grotere kans op blessures als de sneeuw niet helemaal goed is verwijderd. Bij het belopen van een besneeuwde oppervlakte kunnen ijsschollen ontstaan als gevolg van het in elkaar trappen van de sneeuw. Deze schollen ontdooien langzamer dan gewone sneeuw met de kans op blessures tot gevolg. De sneeuw bestrijden met strooizout wordt afgeraden.

Opdooi: banen zijn gesloten
Bij opdooi gebeurt er het volgende: Na een langere periode van vorst is de ondergrond bevroren en vormt een dikke harde laag. Als de toplaag gaat dooien kan het smelt water van sneeuw en ijs niet wegzakken naar de drainage, het wordt tegengehouden door de bevroren onderlaag. De toplaag en een gedeelte van de lava fundering worden onstabiel door het vele water tussen de lava korrels. Het veld voelt bij betreding zacht en "sopperig" aan, door de onstabiele lava laag trapt u kleine deukjes in de fundering. Daarnaast wordt tijdens de vorst de mat los gevroren van de lava fundering. Je kan het een beetje vergelijken met het ontstaan van ijs op openwater. Vaak zie je hier ook een luchtlaag onder zitten. Door het ontstaan van deze "open" ruimte, kan de lavakorrel zich makkelijk bewegen waardoor een ongelijke onderlaag kan ontstaan. Als er volop gespeeld wordt op een in opdooi zijnde baan, bestaat er dus een reƫle kans dat na de vorst periode de baan ongelijkheden ontstaan waardoor herstelwerkzaamheden nodig zijn. Een opdooi periode is vaak van korte duur. Spelen op dat moment is niet toegestaan.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 33 245 1749

Bezoekadres

Watergoorweg 52
3861 MA Nijkerk

KVK-nummer

40095200