Terugblik op 2020 en vooruitkijken naar 2021

22 december 2020


Beste leden van TV Sparta,
 
Traditiegetrouw blik ik ook dit jaar terug op het oude jaar en zet het nieuwe jaar alvast in de schijnwerpers.
 
Maar wees niet bevreesd: over TV Sparta en corona is al zo ontzettend veel gezegd en geschreven, dat dit onderwerp nauwelijks aan de orde komt. Waarmee ik Herman van den Brink, bestuurslid PR & Communicatie, meteen maar een dikke pluim geef! Ik denk niet dat leden van TV Sparta iets tekort zijn gekomen in de informatievoorziening over corona in het afgelopen jaar.
 
Al met al werd het toch weer een bijzonder jaar voor TV Sparta. Met als hoogtepunt dat we sinds de zomermaanden avond aan avond volle banen hebben en er ook in de weekenden meer gespeeld wordt dan in de laatste jaren. Het is daarom extra pijnlijk dat de kantine en het terras al maanden gesloten zijn en dat zal helaas ook nog even zo blijven. Wat missen we met zijn allen de ‘derde helft’, oftewel de sociale contacten die zo onlosmakelijk met onze geliefde sport verbonden zijn. Zelf ben ik vrijgesteld van bardiensten, maar ik zou er graag een stuk of 10 op rij vervullen. En ik denk dat de meeste leden er net zo over denken!
 
Naast het compliment voor Herman spreek in ook grote waardering uit naar overige bestuursleden en vrijwilligers van de vereniging. Ondanks de betrekkelijke stilte in het clubhuis en op het terras, zijn er achter de schermen veel zaken gerealiseerd die al een poosje op de wensenlijst stonden: een nieuwe keuken en magazijn, een nieuwe CV-ketel, het buitenschilderwerk, groot baanonderhoud en de akoestiek in de kantine. Geerten Zoetelief en Kim van Domselaar hebben wat dat betreft een topjaar gedraaid.
 
Op de ledenadministratie, bemand door Ria Schreuders en Hans Balke, werd ook dit jaar een buitenproportioneel beroep gedaan, met het speelklaar krijgen van 85 zomerchallengers en later 55 nieuwe leden. Dimphy Evers en haar team zijn druk geweest met het vroege voorjaarstoernooi en later met de Open Nijkerkse Tenniskampioenschappen die helaas niet doorgingen. Ook de Lief & Leed Commissie en de Nieuwe Leden Commissie hebben bepaald niet stilgezeten. En dan heb ik het nog niet gehad over Adri van ‘t Veld’s vuurdoop als penningmeester en de sprong in het halfdiep van de kersverse secretaris Ceciel Mannens. Dyonne Landman heeft de Jeugd Commissie verlaten en haar opvolger Barbara van Amerongen staat voor de nog steeds moeilijke taak om meer jeugd naar de vereniging te lokken, een opgave waar vrijwel alle Nederlandse tennisverenigingen mee te maken hebben.
 
Tot slot heeft de nieuwe Sponsor Commissie haar best gedaan om contracten te verlengen en nieuwe bronnen aan te boren. Alle bestuursleden, vrijwilligers, leden van de club van 100 en sponsoren hebben een kleine attentie ontvangen, want uiteraard kon de traditionele dankjewelavond niet doorgaan. De attentie bestond dit jaar uit een speciale wijn van de Lion’s Club Nijkerk, waarvan een deel van de opbrengst bestemd is voor het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie.
 
Het bestuur heeft dit kalenderjaar de bestuurskamer niet of nauwelijks gezien. Vergaderen deden we in het voorjaar half-half op het terras of in een mini-samenstelling in de bestuurskamer. Na de zomer vergaderden we via ‘Zoom’ en hoewel niet ideaal, hebben we goed overleg kunnen voeren over vooral de corona consequenties en bijbehorende regelgevingen. Natuurlijk kwamen ook de ‘normale’ agendapunten aan de orde. De Algemene Leden Vergadering hebben we gelukkig nog in het clubhuis kunnen organiseren en de opkomst was groot genoeg om een constructieve discussie te voeren over het digitale afhangsysteem, een noviteit voor de vereniging met hier en daar nog wat kinderziektes en noodzakelijke fine-tuning.
 
Het is geweldig dat het bestuur weer op volle sterkte is en we nog steeds kunnen rekenen op een grote groep vrijwilligers!
 
Wat het jaar 2021 gaat brengen is in een aantal opzichten nog hoogst onzeker. De traditionele Nieuwjaarstoss waarbij we de kerstpondjes van ons afslaan (Hoi, hoi, we mogen weer naar buiten!) gaat uiteraard niet door. Het vroege voorjaarstoernooi hebben we wel op de kalender staan, maar de voorbereidingen staan nog even op een laag pitje. De jaarkalender zal normaliter in grote lijnen hetzelfde zijn als andere jaren, met hopelijk een start van de laddercompetitie als onderdeel van de clubkampioenschappen. De KNLTB voor- en najaarscompetitie, het open jeugdtoernooi en de Open Nijkerkse Kampioenschappen in oktober, waar zich dit jaar maar liefst 230 mensen voor aangemeld hebben!
 
Vanwege de onzekere toekomst zetten we de deur naar 2021 hooguit op een kier en laten we de schijnwerpers maar even gedoofd. Dan kan het alleen maar meevallen. Het is in ieder geval een zegen dat we nog kunnen tennissen, waar veel andere sportverenigingen gesloten zijn. We hopen als bestuur de deur in 2021 weer wijd open te kunnen zetten.
 
Uiteraard zouden bestuur en bestuurscommissies het liefst alle registers openzetten en activiteiten organiseren voor bijvoorbeeld onze jeugd, maar ook voor onze 55 nieuwe leden, en verder voor iedereen die al jaren aan de club verbonden is, zoals de grote groep 65-plussers. Tot slot voor iedereen die lid is van onze mooie vereniging: Mark my words, het komt ooit weer op zijn pootjes terecht!
 
Het goede nieuws is dat we ondanks een behoorlijke terugloop in de kantineopbrengsten nog altijd financieel kerngezond zijn. Dat komt omdat we relatief weinig vaste lasten hebben. Dat geeft vertrouwen voor nu, maar ook voor de nabije en wat verdere toekomst.
 
Ik sluit traditioneel af met jullie allemaal een mooie kerst en jaarwisseling te wensen. Daarbij denk ik met name ook aan leden die het afgelopen jaar in familieverband met intens verdriet zijn geconfronteerd door ernstige ziekte en overlijden. Een hart onder de riem ook voor onze langdurig geblesseerden. Er zijn leden die al jaren met de gezondheid worstelen en voor wie tennis al een hele tijd geen optie is.
 
Blijf indien mogelijk ook in de kerstvakantie naar de tennisbaan komen. En verder: stay safe, blijf gezond!
 
Hartelijke en sportieve groet, mede namens het bestuur van TV Sparta,
 
Sibert van Leeuwen
Voorzitter

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 33 245 1749

Bezoekadres

Watergoorweg 52
3861 MA Nijkerk