Terugblik op 2019 en vooruitkijken naar 2020

02 januari 2020

Beste leden van TV Sparta,

Mijn “midwinterse” gedachtenspinsels vertrouw ik ook dit jaar weer graag aan het digitale papier toe. Jullie krijgen ze onder ogen via een e-mail en op de website, want de oude voor velen vertrouwde “Matchpoint” (ons hard-copy clubblad) is er al een poosje niet meer.

Als ik aan 2019 terugdenk en me daarbij beperk tot het reilen en zeilen van onze mooie tennisvereniging dan stel ik in de eerste plaats en met grote vreugde vast dat het in elkaar zakken van ons ledenbestand ongeveer tot stilstand is gekomen. Van een jarenlang stabiel aantal van 800 leden en “er zijn nog 80 wachtenden voor u” (begin jaren ’90) zijn er nog zo’n 500 over, en jullie raden het al: er is uiteraard geen wachtlijst meer. Dat betekent “kort door de bocht” (1) dat de vereniging over een behoorlijke overcapaciteit aan baan- en speelruimte beschikt en (2) de vereniging ruimte zat heeft om nieuwe leden toe te laten. De KNLTB hanteert een norm van 80 tot 100 spelende leden per baan dus 8 banen x 80 tot 100 = 640 tot 800 leden. Voila, zie daar waarom wij ooit 8 banen hebben aangelegd.

De jeugd heeft nog altijd de toekomst en we gaan ook in het komend jaar proberen meer jeugd naar de club te halen. Veel inspiratie heb ik opgedaan tijdens het KNLTB tenniscongres in november en ik kom graag met nieuws en ideeën over jeugd, jeugdcommissie en tennisschool na de eerste bestuursvergadering van 2020 en in de eerste of tweede nieuwsbrief van 2020.

De vereniging telt per 1 december 2019:

  • 42 jeugdleden
  • 115 leden van 18 tot en met 44 jaar
  • 200 leden van 45 tot en met 64 jaar
  • 135 leden van 65 tot en met 90 jaar

Het woord “vergrijzing” heeft wellicht een wat negatieve uitstraling maar binnen de tennisvereniging staan de ‘ouderen’ wat mij betreft op het erepodium want zij bewijzen iedere dag dat tennis een sport is voor mensen van 6 jaar jong tot 86 jaar en soms nog ouder. Wandelaars, en fietsers en schaatsers doen ons dat na, maar daarna houdt het ongeveer op. Dus blijft de focus op alle leden van de vereniging.

Graag breek ik een extra lans voor de ledenadministratie, die alle dagen van het jaar, maar vooral in het najaar en voorjaar, te maken heeft met extra werk als gevolg van af- en aanmeldingen. Want hoewel deels ver geautomatiseerd, blijft het vooral handjeswerk en goed met mensen om kunnen gaan. Een poosje geleden heeft Sandra Boddeman de ledenadministratie helaas verlaten maar gelukkig is de commissie versterkt met Hans Balke. Beide worden bijzonder bedankt en ik wens Ria sterkte met het inwerken van Hans!

Ook breek ik een lans voor onze nieuwe penningmeester Adri van ‘t Veld die zo plotseling het roer overnam van pechvogel Jan, door zijn zeer vervelende blessure. In de vorige nieuwsbrief meldde ik het nieuws over de Sponsorcommissie, nogmaals dank Nelie Kamphorst! Natuurlijk breek ik ook een lans voor Kim van Domselaar, de kersverse voorzitter van de Onderhoudscommissie die in de afgelopen maanden al aardig wat klussen onder handen heeft gehad. Eigenlijk breek ik ook een lans voor Ab Plaggenhoef en zijn kantinedienstindelingsteam en ik speel met de gedachte om in 2020 een kantinedienstindelingstoernooi te organiseren met als hoofdprijs het mogen draaien van een extra kantinedienst 😉.

Want zoveel is wel zeker: de opkomst was weer hoog dus het ultieme resultaat is een optimale bezetting achter de bar en dat is natuurlijk op voorhand weer een mooi resultaat! De kantine als kloppend hart van de vereniging, waar het altijd goed toeven is als je klaar bent met spelen of even moet wachten tot er een baan vrij is. Ik weet drommels goed dat het woordje “even” niet altijd lekker valt, maar daar wordt en werd aan gewerkt en zal aan gewerkt blijven worden tot in lengte van dagen. Zoeken naar de juiste balans, daar gaat het uiteindelijk om.

Ook breek ik een lans voor alle vrijwilligers van de vereniging, ik kan ze niet allemaal noemen maar het doel is om in het nieuwe jaar wat meer informatie te geven over deze groep leden en wat ze doen, ze een platform geven, want we kunnen niet zonder ze, laat dat voor altijd duidelijk zijn!

Ik hoop, en velen om mij heen hopen met me mee, dat de bezetting voor de diverse te organiseren toernooien in 2020 weer beter is dan in de voorgaande jaren en dat “we” ze niet hoeven af te blazen vanwege de geringe belangstelling! Volgens de KNLTB blijven toernooi- en competitiespelers langer aan de club hangen waar ze lid van zijn en verbeteren ze hun spel en hebben er daarom meer plezier in. Tel uit je (verenigings)winst!

Tot slot en traditiegetrouw wens ik alle leden die het privé zwaar hebben en voor wie een potje tennis helemaal niet aan de orde is, veel sterkte en hopelijk toch warme feestdagen met familie en vrienden.

En last but not least: vergeet de Nieuwjaarstoss niet, zaterdag 4 januari, zo rond 13:00 uur lopen we naar binnen en een half uurtje later starten we met de wedstrijdjes, om later op de dag rond 16:00 uur het glas te heffen. Neem gerust je niet aangebroken overgebleven drankjes mee! Mij is geleerd dat je champagne niet te oud moet laten worden! Dat geldt natuurlijk ook voor de Jip en Janneke champagne, dus neem je kinderen mee!

Fijne dagen allemaal, een gezegend kerstfeest en een mooi uiteinde en vredig begin van het nieuwe jaar!

Mede namens het bestuur van TV Sparta,

Sibert van Leeuwen
Voorzitter

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 33 245 1749

Bezoekadres

Watergoorweg 52
3861 MA Nijkerk