In memoriam: Henk van Essen

02 juni 2020

Op zondag 31 mei ontvingen wij het droevige bericht van het overlijden van de voormalig-voorzitter van TV Sparta

Henk van Essen

Henk heeft bijzonder veel voor de vereniging betekend. Vanaf de oprichting in 1987 lid van de vereniging, enkele jaren voorzitter van de Jeugd Commissie en vanaf 1994 voorzitter van de vereniging tot en met 2001.

Een absoluut hoogtepunt uit zijn periode als voorzitter werd de realisatie van de nieuwe accommodatie, genoemd naar de eerste voorzitter van de vereniging, Piet Catsburg. De eerste steen werd door Henk gelegd en zo blijft zijn naam voor altijd verbonden aan het schitterende gebouw.

“Mede door de inzet van een uitstekende en bekwame bouwcommissie en de vele vrijwilligers en sponsorbijdragen zijn er honderdduizenden guldens bespaard”, schrijft Henk in het Jubileumboek van de vereniging. Hij vergeet daarbij niet het toenmalige bestuur te bedanken met wie hij destijds een goed team vormde.

In de periode dat Henk voorzitter was is ook het moeilijke besluit genomen om als vereniging lid te worden van de KNLTB, zodat ooit deelgenomen zou kunnen worden aan de competities. Er was veel tegenstand omdat niet minder dan ongeveer 860 leden in de jaren ’80 en ’90 dagelijks gebruik maakten van de banen. De “vrijspelers” dreigden buitenspel te worden gezet, maar Henk en het toenmalige bestuur kregen uiteindelijk groen licht.

Henk had vanaf 1989 voldoende tijd om zich actief met de jeugd van TV Sparta bezig te houden. Begonnen als vereniging zonder jeugd, kwam al gauw de wens om kinderen toe te laten en al snel telde de club meer dan tachtig jeugdleden.

Nadat Henk in 2001 de voorzittershamer aan Maarten Kroon overdroeg bleef hij nog een paar jaar actief als vice-voorzitter en bleef als baanveger actief bij de Onderhouds Commissie.

Een van zijn laatste grote daden was de opening van de mini-tennisbaantjes in 2012, samen met Gerard Tijmense.

Tot op hoge leeftijd bleef Henk actief op de tennisbaan. In september 2018 besloot hij op 87-jarige leeftijd dat het mooi geweest was. Een oogblessure had hem ver teruggeworpen. “Ik sla al langere tijd vrijwel geen bal meer over het net en als me dat wel lukt belandt de bal buiten de lijnen”.

Tekenend voor de mens Henk van Essen was dat hij zijn laatste tennismaatjes bedankte voor het geduld dat zij de laatste jaren met hem gehad hadden: “Ik heb veel bewondering voor deze mannen dat ze het zo lang met me hebben uitgehouden”, zei hij tijdens het afscheidsetentje waar hij ook door TV Sparta met bloemen en zijn lievelingsdrankje verrast werd.

Een verenigingsmens uit hardhout gesneden, voor altijd onlosmakelijk verbonden met onze tennisvereniging.

Ons blijk van medeleven gaat vooral naar zijn kinderen en kleinkinderen. Wij wensen hen veel sterkte in de komende tijd.

Namens het bestuur van de vereniging

Sibert van Leeuwen
Voorzitter TV Sparta

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 33 245 1749

Bezoekadres

Watergoorweg 52
3861 MA Nijkerk

KVK-nummer

40095200